Újbudán a több mint négy éve megnyitott Allee Bevásárlóközpont a főváros egyik legnépszerűbb plázájává nőtte ki magát. Ez viszont az autós forgalomban is meglátszik, a parkolóházuk rendkívül nagy kihasználtsággal üzemel, pedig már az ingyenes parkolást is csökkentették 1 órára (vasárnap teljesen ingyenes).

A probléma a parkolóba való behajtásnál keletkezik. A Bercsényi utcai, földalatti bejárat a Karinthy Frigyes út és az Október huszonharmadika utca felől közelíthető meg. Előbbi forgalom szempontjából teljesen elhanyagolható, hiszen a Karinthy Frigyes útról nem lehet balra kanyarodni a Bercsényi utcába, inkább csak azok számára hasznos, akik a bevásárlóközpontot a Szabadság híd irányába szeretnék elhagyni.

Marad tehát az Október huszonharmadika utca, ott viszont a Kosztolányi Dezső tér felől többnyire a belső sáv telítődik, mert a balra kanyarodás lámpájának rövid szabadjelzése miatt még a kanyarodósáv se elég a feltorlódó kocsisornak. Az így kialakuló dugót azok is szívják, akik mennének tovább a Petőfi híd felé, és nem kellemes a buszvezetőknek sem, hiszen van olyan járat, amely ott fordul meg.

A rutinos versenyzők a Fehérvári útról érkezvén jobbra kanyarodva már alapból a külső sávot választják, mert lehet tudni, a belső sáv szívás. Bár tudjuk az aranyszabályt, Budapesten a külső sávban lehet igazán haladni, mert a tötymörgők is alanyi jogot formálnak a belső sávra.

A probléma megoldása nem egyszerű, és nem olcsó. Egyfelől érdemes lenne a lámpa programozását átgondolni, de mivel nagyon sok más tényező van, nem biztos, hogy általánosságban a szabad jelzés hosszabbítása a megoldás. A kanyarodósáv telítettségét figyelő érzékelők telepítése meg nem kis költséggel járna.

Talán még csökkenthető lenne az Október huszonharmadika utcából a behajtások száma, ha a Fehérvári útról is lehetne használni a parkoló bejáratát, amelyet az áruforgalomra tartanak fenn. Itt amúgy régen legalább kifelé lehetett hajtani a parkolóból, most már azt sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://e-tanu.blog.hu/api/trackback/id/tr1007082043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása