A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság készített egy nagyon jó kis összefoglalót a kerékpározás szabályairól. Felvezetésképpen egy saját videó (Budapest, VIII. kerület, Futó utca és Üllői út kereszteződése) egy olyan kétkerekűsről, aki a KRESZ-szel nagyon nincs tisztában, vagy leszarja.

És akkor most a rendőrség összeállítása:

LEHET:

Személyt szállítani

Tizennyolcadik évét betöltött személy egy tíz év alatti gyermeket szállíthat a kerékpár pótülésén.

Tizenhetedik életévét betöltött személy a kerékpár ülésén (nem pótülés akár felnőtteket is szállíthat (bringó hintó, riksa). A vázon és egyéb módon történő személyszállítás tilos.

Csomagot szállítani

Kerékpáron oldalra nem kinyúló, előre vagy hátra egy méternél nem hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben nem akadályozó, illetve a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szabad szállítani.

Álló járművek mellett előrehaladni

Ez a kedvezmény csupán az álló járművek melletti elhaladást teszi lehetővé, amennyiben a járműsor megindul, úgy a haladó járművek közötti lavírozás már szabálytalan.

TILOS:

Alkoholos befolyásoltság alatt kerékpározni

A hatályos közlekedési szabályok bizonyos esetekben ma már engedélyezik a kerékpározást szeszesital fogyasztását követően, de a befolyásolt állapotban történő kerékpár hajtás továbbra is tilos.

Kerékpározás közben kézben tartott mobil rádiótelefont használni

Bizonyos járműkategóriáknál a KRESZ a forgalmi okból történő megállás esetén a technikai eszköz kézben történő használatát engedélyezi, kerékpározás során tilos a használat a forgalmi okból történő megállás során is.

Behajtani tilos jelzőtáblát figyelmen kívül hagyni

A behajtani tilos jelzőtábla azt jelenti, hogy az adott útszakasz egyirányú, és csak a másik irányból szabad behajtani, ez a kötelezettség a kerékpárosokra is vonatkozik. Amikor az egyirányú úton a szokásos haladási iránnyal szembeni kerékpározás megengedett, akkor a behajtani tilos jelzőtábla alatti kiegészítő tábla utal erre.

Gyalogátkelőhelyen kerékpározni

A gyalogátkelőhely a gyalogosoké, ha ott akar a kerékpáros átmenni, le kell szállnia és a kerékpárt áttolni. A gyalogost megillető elsőbbségi jog a szabálytalan kerékpárosra nem vonatkozik.

Járdán kerékpározni

Alapvetően tilos a járdán a kerékpározás. A közlekedési szabályrendszer két kivételt ismer:

  • 12 évesnél fiatalabb gyermek főútvonalon nem kerékpározhat, helyette a járdán közlekedhet.
  • Amennyiben az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, úgy a gyalogosok zavarása nélkül lehet a járdán kerékpározni. A forgalom nagysága miatt az úttest nem válik kerékpározásra alkalmatlanná.
    Mindkettő esetben max. 10 km/h sebességgel lehet kerékpározni.

KÖTELEZŐ:

A kerékpárt megfelelő műszaki állapotban tartani

Mind a kerékpárosnak, mind a közlekedés többi résztvevőjének érdeke, hogy a kerékpár megfelelő műszaki állapotban legyen. A legfontosabb a kormány, fék és erőátviteli berendezések állapota.

Megfelelően kivilágítani

A kerékpáron vagy a kerékpároson kell elhelyezni az előre fehér, hátra piros folytonos vagy villogó fényt kibocsátó fényforrást éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. Lakott területen belül, működő közvilágítás mellett is kötelező a világítás használata.

Megfelelő ruházat viselése

Éjszaka, korlátozott látási viszonyok között a lakott területen kívül közlekedő kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

Ha valaki nem tudná, milyen veszélyeket rejt az utakon a kerékpározás, itt fotókon megtekintheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://e-tanu.blog.hu/api/trackback/id/tr468811432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása