Az alábbiakban egy éveken át tartó nyomozás, töketlenkedés történetét osztom meg, amely ékes bizonyítéka annak, a magyar rendőrség képtelen megtalálni egy bűncselekmény elkövetőjét, hiába tudja az elkövet által vezetett autó rendszámát, és hiába van még az elkövetőről és társáról is videofelvétel egy autós kamerával.

2012. augusztus 31-én Budapesten, a VIII. kerületben, az Üllői út és a József körút kereszteződésében egy kis közlekedési vita keveredett. A sértett az Üllői útról balra, a József körútra fordult volna személyautójával, a József körúton egyenesen, a Petőfi híd felé haladó, Mercedes Vito szabálytalanul bent ragadt a kereszteződésben, elállva az útját. A sértett kézmozdulattal a Vito elöl ülő utasának jelezte, tolassanak vissza, mert rendkívül balesetveszélyes helyzet adódott, hiszen az Üllői úton a forgalom egyenesen már elindult, ő maga pedig balra nem tudott bekanyarodni. Kulturálatlan verbális atrocitás nem volt.

A Mercedes Vitoban ülők ezt az ötletet nem díjazták. A sofőr hirtelen kézmozdulattal az anyósülés felőli, lehúzott ablakon kidobott valamit a sértett kocsijának irányába, ami a szélvédőjén nagy csattanással landolt. Pár pillanat múlva a Mercedes Vito tovább tudott haladni. A sértett félreállt, megnézte a szélvédőjét, és miután látta, hogy megrongálódott, rendőrt hívott, akiknek megadta a rendszámot, és jelezte, a fedélzeti kamera mindent rögzített.

A rendőrjárőrök nagyon rendesek voltak, a nagy hőség miatt elintézték, hogy a VIII. kerületi kapitányságon várják meg a bűnügyi helyszínelőket. Így hát begurultak, a sértett a kapitányságon még ásványvizet is kapott. Több mint egyórás várakozás után a helyszínelés megtörtént, papírmunka elintézve, mindenki mehetett a dolgára.

Időközben a sértett a Cascójának a terhére kicseréltette az első szélvédőjét, de a rendőrség csak nem jelentkezett.

A károsult így hát maga kezdett nyomozásba, méghozzá a rendőrségen, hol is áll az ügye. Kiderült, a VIII. kerületi kapitányság átdobta a BRFK-nak, ahol szabálysértésként elindult az eljárás. A sértett elvitte felvételt, és emellett benyújtotta a javítás 62 405 Ft-os számláját, ami alapján viszont az ügyet bűncselekményként kell kezelni. A BRFK végül megküldte az iratokat a IX. kerületi kapitányságnak, ahol a sértett meghallgatására 2013. május 14-én került sor. Hivatalosan akkor még egyszer átvették a bizonyítékokat.

Kiderült, hogy a Mercedes Vito nyolc emberhez köthető, és a rendőrségnek még az is gondot okoz, hogy ezeket az embereket megtalálja. 2014 áprilisában ismét meginvitálta a rendőrség a sértettet, és elé tárta az autóhoz köthető személyek fényképeit. A károsult egyik emberre sem mondta rá biztosan, hogy ő volt, de ugyanakkor jelezte, hogy melyik nagy valószínűséggel ott ült a kocsiban. A jegyzőkönyvbe végül az került be, hogy egyiket sem ismerte fel.

A rendőrség a továbbiakban nem vette a fáradságot, hogy felkutassa és meghallgassa a kocsihoz köthető embereket, csupán egynél tette meg. A rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárást így 2014. december 17-én felfüggesztették.

A sértett az ügyészségnél panaszt tett, azt azonban elutasították, mert rendben találták, hogy a rendőrség az autóhoz köthető emberek közül csak egyet hallgatott meg (ő amúgy nem tudott semmiről, és a fénykép alapján a sértett egyértelműen állította, hogy ő nem volt a kocsiban), hiszen a "nyomozó hatóság fényképről történő felismerésre bemutatás keretében a sértett elé tárta a gépjárműhöz köthető személyek fényképét, mely képekkel kapcsolatban a sértett határozottan úgy nyilatkozott, hogy egyikben sem ismeri fel az elkövetőket." Ugyanakkor az ügyészség kijelentette, a "sértettől lefoglalt kamerafelvétel rossz minőségű, azon az elkövető arca, de még a ruházata sem volt egyértelműen kivehető".

A sértettet az első kihallgatástól közlekedési szakjogász képviselte, de ez sem segített, maximum annyit, hogy még tovább húzódott a rendőrség semmittevése.

A tanulság az, ha valaki azt akarja, elfogják az elkövetőt, vegye maga kézbe a dolgokat, és állampolgári jogával élve tartsa vissza. Ez persze jogszerű keretek között nem egyszerű dolog. És nem árt olyan kamera sem, amely nagy felbontással tűéles felvétel készítésére alkalmas.

Ha az itt bemutatott felvétel alapján valaki felismeri a kocsi vezetőjét vagy utasát, akkor a IX. kerületi rendőrkapitányságon tehet bejelentést, és az alapján a nyomozást folytatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://e-tanu.blog.hu/api/trackback/id/tr707274783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R!ck4 2015.03.16. 16:25:12

A tanulság az, hogy vegyél egy fullHD kamerát.

eisi73 2015.03.17. 15:35:20

Tanulság:
Ne reklamálj azért, amit te is megcsinálsz, nevezetesen, hogy bemész a kereszteződésbe, ha nem tudod elhagyni!
Ráadásul, legyen annyi helyzetfelismerésed, hogy kikerülöd hátulról, ha már úgyis arra akarsz kanyarodni. :)
Egyébként, valóban nem szép, hogy megdobált.
süti beállítások módosítása